U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Beste Steirische Harmonikavrienden,

1916 was het jaar dat de muziekproducent Helbling een systeem ontwikkelde voor de twee- en de drierijige diatonische harmonika’s.

Max Rosentopf gaf meer bekendheid aan dit notensysteem en bracht dit “greepschrift” in 1975 op de markt. Florian Danter (Michlbauer) en andere schrijvers  droegen een steentje bij om dit systeem bekender te laten worden.

In 2010 ontstond de Steirische Harmonika School Rene Slapak.

In eerste instantie bestonden de muzieklessen uit alleen op gehoor en grepen te leren en in combinatie met een muziekband aan de slag te gaan. Hierbij werd in die tijd al veel nadruk gelegd op vingerzetting, originaliteit van het muziekwerk en beleving. Al snel bleek dat dit systeem niet het ideale was, daar er te veel foutjes inslopen. Er kwam een systeem waarbij alle facetten van het muziek maken aan bod kwamen, zonder noten te hoeven kunnen lezen.

Dit is het grote verschil met alle andere systemen en daardoor voor iedereen snel te leren. Uiteindelijk komt het “echt” muziek maken voornamelijk neer op beleving en is dit systeem voornamelijk een aanvulling op kwalitatief goed harmonika leren spelen.

Bij dit systeem is het vier-vinger systeem van groot belang. Dit betekent dat de duim ten allen tijde aan de zijkant van de Steirische harmonika geplaatst wordt, ongeveer twee centimeter vanaf bovenkant.  Dit bepaald de stabiliteit van de hand, het instrument en de zuiverheid van het spel.

Dit systeem is in feite een methode die het mogelijk maakt om op termijn geleerde stukken uit het hoofd te spelen.

Gaat u akkoord?